Laddar in
NC

Hållbarhet, What’s in it for me?

Jag får en känsla av att miljö- och hållbarhetsfrågor ibland avfärdas som något för trädkammare och att allt handlar om att rädda djur och växter. Men om vi ska tala klarspråk är det vi människorna som är i riktigt stor fara.

Vi har blivit så många människor på den här planeten, starkt beroende av naturresurser, ekonomisk tillväxt och hög levnadsstandard men utan att reflektera över hur det påverkar vår hälsa. Allt kommer till ett pris och vi har alla något att vinna på att ta hand om vår planet.

Så, What’s in it for me?

Bättre luftkvalitet

Frisk luft går inte att köpa i en flaska när du behöver den som du kan göra med färskt vatten. Vi andas alla samma luft, oberoende av om du är rik, fattig, ung eller gammal. Utsläpp handlar inte bara om koldioxidutsläpp och klimatförändring, det handlar om global hälsa.

Mindre kemikalier

Toxiska kemikalier i produkter, har precis som luftföroreningar inte omedelbar effekt på vår hälsa men påverkar oss negativt på lång sikt, särskilt barn. Så kallade ”miljövänliga” produkter är inte bara snällare mot miljön utan även mot oss människor.

Det här är bara två uppenbara fördelar med att arbeta med hållbarhet och listan fortsätter. Så varför är inte hållbarhet något som engagerar alla när det faktiskt påverkar oss alla?

Kanske är det dags att tänka om hur miljö- och hållbarhetsfrågor porträtteras så att fler får upp ögonen för det akuta behovet att arbeta med, och prioritera dessa frågor. Om inte annat så för hälsans skull.

Lisa Hansson
Hållbarhetsansvarig, NC

På NC arbetar vi för att bidra till både bättre luftkvalitet och mindre kemikalier genom att märka våra produkter med Möbelfakta och FSC, använda förnybar energi och göra produkter av hög kvalitet för att spara användningen av naturresurser. Vår nyhet Filuren togs fram med extra fokus på att spara resurser och med omtanke för barn och deras hälsa. Läs mer om Filuren här!

Dana Ozollapa – Interior, Architecture & portrait photographer based in Stockholm, Sweden.