Laddar in
NC

Årets julklapp! Skämfritt?

Årets julklapp 2018 kunde inte gjort oss hållbarhetsnördar gladare! Då var det begagnade plagg som skulle ligga i paketen. I år 2019 är det mobillådan som utsetts av HUI.

Vid första anblick blir jag inte särskilt exalterad men med lite eftertanke är det nog inte helt dumt även med avseende på hållbarhet. Konsumtionen i Sverige, och stora delar av världen bara ökar. Vi har ett uppkopplade liv med ständigt flöde av riktad reklam, vi jämför oss med vad andra har och får en outtömlig ström av erbjudande och rabatter.

Kan en mobillåda – där du eller kanske hela familjen lägger sina telefoner – vara ett sätt att koppla bort från en digital värld, köphets och krav för att istället ägna mer tid åt sånt som faktiskt är värdefullt?

Årets julklapp är med lite eftertanke potentiellt så mycket mer än bara en låda. En möjlighet att avgränsa – utan att begränsa – det moderna digitala livet för att åter ge utrymme till allt det som successivt fått mindre och mindre plats i vår vardag.

Kanske är det långsökt att tro att en liten låda kan åstadkomma beteendeförändring och hejda konsumtionsökningen som sker. Hur som haver så har behovet av att koppla ifrån den digitala världen uppmärksammats. Kanske utifrån en underliggande känsla av att ”Det var bättre förr”?

Personligen tror jag inte det var bättre förr. Framtiden kan vi alltid forma till det bättre. Vi tar med oss allt bra från igår och allt bra från idag för att skapa ett ännu bättre imorgon. Med nytt år i sikte kan vi inte annat än att tro på en ljus framtid med ökat fokus på hållbarhet och de värderingar som faktiskt är viktiga i vår värld. Kanske kan årets julklapp vara en hjälp på traven?

Önskar alla en God Jul och Gott nytt år!

Lisa Hansson
Hållbarhetsansvarig NC