Skötselråd för möbler

Textil

Dammsugning med mjukt munstycke är generellt sett tillräckligt vid rengöring av tyg. Fläckar bör alltid avlägsnas snabbast möjligt. I de flesta fall är det tillräckligt att torka av med en fuktig trasa med destillerat vatten, men vid svårare fläckar kan man använda ett pH-neutralt diskmedel eller ett skumtvättmedel för professionellt bruk. Använd alltid vita trasor och undvik att fukta ett ulltyg i större omfattning, då detta riskerar kvarstående fläckar.
Ett skumtvättmedel kan vid behov även användas för en grundligare rengöring om detta tillåts i tygets specifikation. Avtagbara tyger kan antingen vattentvättas eller kemtvättas enligt specifikation för respektive tyg.

Läder

Placera aldrig en läderklädd möbel i direkt solljus eller för nära värmeelement. Dammsug med mjuk borste och rengör vid behov extra utsatta delar. Vattenlösliga fläckar baddas och sugs upp med vit trasa eller hushållspapper. Använd vattenbaserade lädervårds produkter. Följ anvisning från leverantören.

Övriga material

Daglig rengöring: Torka ytan med en mjuk, torr trasa.
Grovrengöring: Torka ytan med en mjuk, något fuktad trasa. Ett milt rengöringsmedel kan användas.
Vid fläckborttagning, använd rengöringsmedel utan slipmedel.

Trä

Trä är ett levande material vars ådring redan från början har en naturlig variation i mönster, färgton och lyster. Ljus från belysning och solsken har en viss inverkan på träytans färg och ljushet. Därför kan föremål som inte flyttas runt på t ex en bordsskiva, ge upphov till permanenta färg- och ljusskillnader i träytan. Eftersom trä är ett levande material är det inte onormalt att massiva bordsskivor ”slår sig” med upp till 0,5% beroende på omgivningen. Faktorer som påverkar träet är t ex luftfuktighet, värme och årstid. Detta medför även att skruvar behöver efterdras regelbundet, minst en gång per år.
Av omsorg om miljön lackar vi en del av våra produkter med vattenbaserade produkter. Vid spill av t ex kaffe skall ytan omedelbart torkas av. Vattenbaserade produkter skall aldrig torkas med alkaliska eller aggresiva rengöringsmedel. Du skall inte heller använda lösningsmedel eller preparat som innehåller slipmedel. Vi rekommenderar att du rengör ytan på din möbel med handdiskmedel eller milda PH-neutrala rengöringsmedel och ljummet vatten. Torka sedan av med rent vatten och torka torrt.
Om du behöver desinficera ytan är icke alkoholbaserade medel, som t ex DAX Alco Free, ett bra alternativ.

Laminat

Daglig rengöring: Torka ytan med en mjuk, torr trasa.
Grovrengöring: Torka ytan med en mjuk trasa med fönsterputsmedel vilket gör att
man slipper torkränder.
Vid fläckborttagning används rengöringsmedel utan slipmedel.

Metall

Daglig rengöring lackerad yta: Torka med lätt fuktad trasa och milt rengöringsmedel.
Daglig rengöring strukturlackerad yta: Torka med lätt fuktad, luddfri trasa och milt rengöringsmedel.
Varning! Sprit är det starkaste medlet som får användas på hårt smutsad yta för att inte matta lacken.

Plast

Daglig rengöring: Rengöringsmedel utan lösningsmedel eller slipmedel